Banner
Banner

  • Mărește dimensiunea fontului
  • Dimensiunea fontului normală
  • Micește dimensiunea fontului

Cum să cumperi o maşină în Belgia

Email Imprimare PDF

Cum sa cumperi o maşina în Belgia

Evident, pentru a ne deplasa exista şi alternativa achiziţionarii unei maşini. Exista foarte multe site-uri de anunţuri: www.autozone.be, www.autoscout24.be, www.vlan.be, etc. Va recomandam sa nu faceţi nici o plata pâna nu vedeţi şi testaţi maşina şi mai ales pâna nu primiţi cheile şi documentele maşinii! Iata şi câteva "ponturi":

- verificaţi întotdeauna concordanţa dintre seria de pe saşiu cu cea din documente

- cereţi sa faceţi un contract scris şi verificaţi identitatea celui care vinde maşina (mare atenţie daca preţul maşinii este neobişnuit de mic faţa de medie şi este vânduta de un particular).

- cereţi vânzatorului documentul numit "CAR PASS", care va indica exact starea km la contor la date diferite (se poate constata daca au fost facute modificari la contorul de kilometraj). "Car pass"-ul este eliberat de centrul de control tehnic şi proprietarul trebuie sa prezinte actul în original şi acesta nu poate avea o vechime mai mare de 2 luni. Daca exista dubii cu privire la autenticitatea actului, se poate verifica cu numarul de identificare al car passului direct prin internet la adresa: www.professionals.car-pass.be/verify.

-daca veţi cumpara maşina de la o persoana particulara e bine sa fiţi însoţiţi de un specialist. Cumparând maşina de la un comerciant de automobile rulate, garagist, concesionar, etc - acesta este obligat sa va ofere 1 an de garanţie pe autovehiculul rulat. Cel mai mare garaj de maşini second-hand se numeşte LOT şi se afla în vestul Bruxelles-ului, la ieşire.

Mai multe informaţii se gasesc pe siteul: www.mobilit.fgov.be. Actele maşinii sunt: certificat de înmatriculare (Cartea Roz), certificat de conformitate, certificat de control tehnic (care trebuie sa fie facut la zi!),

certificatul car pass (dovedeşte autenticitatea kilometrajului), certificatul care descrie starea automobilului, cartea service, factura de vînzare cumparare (care între particulari se face de mana sau se poate imprima de pe internet de la adresa: www.auto-on-net.com) şi asigurarea provizorie pentru tranzit, pe care o face orice companie de asigurari din Belgia.

Când înscrieţi o maşina în Belgia, trebuie sa platiţi urmatoarele taxe: TVA, taxa de înscriere în circulaţie, taxa de circulaţie, pentru auto care funcţioneaza cu LPG (gaz) exista taxa complementara; pentru auto pe motorina -taxa compensatorie a accizelor. Pentru o maşina noua se plateşte 21% TVA din preţul de vânzare. Pentru o maşina de ocazie:daca este cumparata de la un particular: nu se plateşte TVA; daca este cumparata de la un garaj: se plateşte 21% TVA din preţul de vânzare şi se elibereaza o factura unde TVA-ul trebuie sa fie menţionat separat sau 21% TVA din beneficiul pe care-l face garajul din respectiva vânzare. Independenţii şi firmele pot deduce TVA-ul sau o parte din TVA numai în cazul în care dovedesc cu acte folosirea maşinii pentru activitatea profesionala.

Pentru a putea cumpara maşina în rate, trebuie sa convingeţi banca finanţatoare ca dispuneţi de suficiente venituri pentru a putea rambursa creditul. În principiu, banca ce va poate credita este cea unde aveţi afacerile. În caz de refuz, puteţi încerca: la banca de credit profesional, specializata în acordarea de credite pentru independenţi şi societaţi mici. Exista filiale peste tot în Belgia, acorda credite pentru maşini noi şi ocazie - www.bkcp.be. O alta varianta este data de faptul ca unele garaje lucreaza cu intermediari de credite pentru finanţarea maşinii. Un site bun de consultat pentru circulaţia pe drumurile belgiene -www.code-de-la-route.be.

Independentii pot obtine permis de conducere C subventionat

Muncitorii independenti din Regiunea Valona au posibilitatea obtinerii permisului de conducere C sau CE prin metoda cecurilor de formare profesionala – „cheques formations », cursul fiind subventionat de catre Regiune. Procedura:

-independentul trebuie sa aiba sediul /domiciliul în regiunea valona

-informatiile se solicita la antena FOREM de care apartine, urmând a primi indicatiile si formularele de completat prin email sau posta.

Si independentii din regiunea flamanda pot obtine permisul C prin intermediul VDAB. Singura cerinta în plus este ca persoana interesata sa detina deja permisul de conducere tip B si, bineînteles, sa cunoasca limba neerlandeza. Nu numai independentii, ci si somerii au acces la aceasta pregatire.

Dacă până la data de 1 Iunie 2009 conducătorii auto din Belgia erau obligaţi să poarte o vestă fluorescentă doar aflaţi pe banda de urgenţă, începând de la această dată sunt obligaţi să poarte o vestă fluorescentă în maşină, altfel riscă o amendă de 50 euro.

 
        
Banner
Ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Curs Valutar
RON - EUR 4.6975
RON - TRY 0.7696

Utilizatori

We have 379 guests and 0 members online


Ghidul romanului in Belgia