Banner
Banner

  • Mărește dimensiunea fontului
  • Dimensiunea fontului normală
  • Micește dimensiunea fontului
Stiri Romania

Ministerul din România cu cele mai mari performanțe

Email Imprimare PDF

Din punctul de vedere al cheltuielii bugetare, România nu a avut niciodată un guvern cu adevărat performant. De foarte multe ori a fost nevoie de rectificări bugetare suplimentare pentru că nu puține ministere nu erau capabile să cheltuiască bugetul repartizat. Nici măcar sistemul de penalități conform căruia „bugetul aferent anului următor este diminuat cu suma rămasă necheltuită la finele anului prezent” nu pare să îi mai sperie pe guvenanți, oricare ar fi fost aceștia. Cu toate acestea, există și excepții frumoase: iată că în acest an, cel mai performant minister din România este Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

MpRP a reușit pentru prima dată în istorie să acorde finanțări, cheltuindu-si aproape tot bugetul. Daca în trecut MpRP nu reușea să cheltuiască decât maxim 60% din buget, anul acesta actuala echipa din minister a reușit să depășească toate recordurile de eficiență.Astfel, au fost finanțate  proiecte și acțiuni ale mediului asociativ din diaspora, punându-se accent pe proiectele dedicate educației și limbii române.  Un alt record al MpRP este reprezentat de bugetul alocat instituției pentru anul 2018. Conform informațiilor oficiale, acesta este mai mare cu aproape 65% față de finale anului care tocmai s-a încheiat, iar capitolul bugetar dedicat proiectelor are cea mai spectaculoasă majorare: nici mai mult, nici mai puțin de 90% în plus față de anul precedent.

În acest fel, în anul centenarului, românii de pretutindeni se vor bucura, din 2018, de mai multe oportunități de finanțare din partea instituției.

sursa: http://newsdiaspora.ro/2018/01/05/ministerul-din-romania-cu-cele-mai-mari-performante/

 

GHID PENTRU STABILIREA REZIDENŢEI FISCALE LA SOSIREA SAU PLECAREA DIN ROMÂNIA

Email Imprimare PDF

Nedepunerea „Chestionarul pentru stabilirea rezidenţei persoanei fizice la plecarea din România” se sancţionează cu amendă de la 50-100 lei doar în cazul celor care pleacă din ţară după data de 1 ianuarie 2018 (v Codul de procedură fiscală, art. 336, alin. 3^1). Completarea şi depunerea Chestionarului la sediul ANAF din localitatea de domiciliu se face cu 30 de zile înaintea plecării, de către persoanele care părăsesc ţara pentru o perioadă mai mare de 183 de zile (6 luni).  Prevederile Codului de procedură fiscală pot fi consultate aici:

GHID PENTRU STABILIREA REZIDENŢEI FISCALE LA SOSIREA SAU PLECAREA DIN ROMÂNIA (R)

A fost elaborate un Ghid care se adresează persoanelor fizice rezidente/nerezidente, care părăsesc/sosesc în România, și în cazul cărora este necesară stabilirea/modificarea rezidenței fiscale, respectiv impozitarea veniturilor obținute. Acest ghid conține informații despre criteriile de stabilire a rezidenței unei persoanei fizice pentru evitarea dublei impuneri, elemente care atestă rezidenţa fiscală în România, documentele necesare pentru stabilirea rezidenței fiscale la sosirea în România, documentele necesare pentru stabilirea rezidenței fiscale la plecarea din România, sancţiunile aplicate pentru nedeclararea rezidenţei fiscale şi alte informaţii necesare.

Ghidul este disponibil aici:

CLARIFICĂRI PRIVIND MODIFICAREA REZIDENŢEI FISCALE LA PLECAREA DIN ROMÂNIA (R - Reluat)

Din anul 2012 a fost instituită obligativitatea ca, la plecarea de pe teritoriul României pentru o perioadă mai mare de 183 de zile (6 luni), persoanele fizice să completeze şi să depună la organul fiscal unde domiciliază „Chestionarul pentru stabilirea rezidenţei persoanei fizice la plecarea din România”, cu 30 de zile înaintea plecării.

Citeşte mai mult...
 

Noi vrem Congres!

Email Imprimare PDF


În urmă cu 10 ani, în 2007, Parlamentul României adopta Legea 299 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni. Conform articolului 8 din această LEGE, în vigoare, Parlamentul României are OBLIGAȚIA să organizeze, anual, Congresul Românilor de Pretutindeni.

Deși ne aflăm la mijlocul lunii decembrie a anului 2017 Parlamentul României nu și-a îndeplinit această OBLIGAȚIE legală în anul 2017 exact așa cum a facut și din anul 2007 și până în anul 2016.

La un moment dat în anul 2015 a existat o dezbatere publică cu privire la metodologia de organizare a acestui congres și după multe tergiversări a fost adoptată o metodologie cu părți bune sau mai puțin bune, o metodologie ce a fost un prim pas, după 9 ani de tăcere profundă. A fost nevoie să mai treacă luni bune până când această metodologie a fost făcută publică începând târziu procesul de înscriere a delegaților din diaspora pentru congres. Aceștia au avut un timp extrem de scurt la dispoziție pentru a strânge conform metodologiei, minim 250 semnături (inițial se cereau 500, numărul fiind modificat în timpul procesului de înscriere) pentru a-și dovedi reprezentativitatea în cadrul comunității. Cei care au strâns aceste semnături s-a considerat că pot să reprezinte la congres comunitatea din care fac parte.

Conform metodologiei fiecare dintre delegații la congres a declarat pe proprie răspundere că nu face parte din niciun partid politic din România.

În ziua congresului mult așteptat, în iunie 2016, s-au prezentat la București 49 de delegați, delegați ce în prima zi au avut ocazia să își prezinte activitatea în cadrul comunităților din care proveneau și intențiile de viitor în slujba diasporei românești. După aceste prezentări, tot conform Legii 299/2007, articolul 9, s-a trecut la dezbateri privind structura și alegerea Consiliului Românilor de Pretutindeni iar ulterior la discuții cu privire la Statutul și Regulamentul de funcționare ale acestui Consiliu. Întrucât timpul alocat Congresului se încheiase pe durata acestor discuții s-a agreat,de către cei care au rezistat până la sfârșit, ca definitivarea acestor două documente să se facă online și ulterior să fie depuse spre validare Birourilor Reunite ale celor două Camere ale Parlamentului României.

După Congresul Românilor de Pretutindeni au început presiuni din exterior (cei care nu au fost aleși în Consiliu) dar și din interior (unii ce nu au obținut “funcțiile” dorite sau care se simțeau cu “musca pe căciulă” întrucât aveau legături strânse cu partidele politice) pentru decredibilizarea acestui Consiliu al  Românilor de Pretutindeni. Aceste presiuni au fost desigur preluate cu mare plăcere și de o anumită parte a presei românești din diaspora, în special de cei care consideră că scandalul este mai important decât efortul de a construi ceva util și sustenabil în diaspora.

Cei de bună credință din Consiliul Românilor de Pretutindeni au avut sute de ore de discuții online, și-au alocat resurse personale pentru ca acest Consiliu să își câștige rolul prevăzut de Lege. S-au organizat numeroase discuții cu reprezentanții Guvernului României, instituție ce conform aceleași legi are OBLIGAȚIA să ofere Secretariatul tehnic Consiliului. Aceste discuții au rămas doar simple discuții iar suportul tehnic  a rămas doar o idee pe o hârtie.

Citeşte mai mult...
 

Campania europeana de promovare a votului on-line(i-voting)

Email Imprimare PDF
Europeans Throughout The World (ETTW, www.euromonde.eu) organizația expatriaților europeni împreună cu RomBel - Români în Belgia (www.rombel.com) si celelalte organizații membre, lansează campania de crowdfounding pentru promovarea votului on-line (i-voting).
Obiectivul final este ca cei peste 80 de milioane de expatriații europeni, și implicit românii din diasporă, sa-și poată exercita dreptul la vot de oriunde din lume, fără constrângeri, on-line, prin internet.
Experienta votului în diaspora la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014 a arătat limitările sistemului clasic de vot. Birocrația și nepopularitatea votului prin corespondență s-a probat în 2016. Estonia în schimb, votează on-line din 2005. Noi de ce nu o putem face? E timpul să cerem aleșilor nostri votul on-line.
Citeşte mai mult...
 

Comunicat - Consiliul Romanilor de Pretutindeni

Email Imprimare PDF

In data de 13 iunie 2017 Consiliul Romanilor de Pretutindeni a dat curs invitatiei de a participa la intalnirea de lucru a Comisiei pentru comunităților de români din afara granițelor din cadrul Camerei Deputatilor. Au fost prezenți la aceasta ședință de lucru Președintele Comisiei domnul deputat Constantin Codreanu, deputații Adrian Pau, Matei Adrian Dobrovie, Nicolae Daniel Popescu și Doru Coliu alături de domnul Ovidiu Iane, Secretar de stat în cadrul Ministerului Pentru Românii de Pretutindeni.

Din partea CRP au participat Cornel Radu-Loghin și Bojko Stankovic (Vicepreședinți), Niculița Ghiță și Mirel G. Prisecariu ( consilieri).

Scopul acestei întâlniri de lucru a fost discutarea metodologiei pentru organizarea următorului Congres al Românilor de Pretutindeni, Congres ce conform legii 299/2007 se organizează anual. Mai multe propuneri de metodologie au fost prezentate și dezbătute, analizându-se atât detaliile tehnice cu privire la organizarea Congresului cât și metodele de înscriere ale viitorilor delegați la Congres Un accent deosebit s-a pus pe necesitatea ca noua metodologie să asigure o amplă și reala reprezentare a comunităților de români din străinătate la urmatorul Congres.

Membrii Consiliului Românilor de Pretutindeni au prezentat Comisiei metodologia propusă de către CRP al carei text a fost citit si dezbatut. In cadrul dezbaterilor care au durat câteva ore au fost analizate punctual mai multe propuneri atat din partea reprezentantilor CRP cat si a membrilor Comisiei si a reprezentantului MPRDP.

Conform celor discutate în următoarele zile Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputatilor va realiza o propunere de metodologie urmând ca aceasta sa fie dezbatuta in ședința comisiilor reunite pentru românii de pretutindeni din Camera Deputaților și Senat. Metodologia va fi ulterior supusă dezbaterii publice, dezbatere în cadrul careia Consiliul Românilor de Pretutindeni va transmite punctele sale de vedere.

Despre această ședință, Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu, a declarat: Le mulțumesc reprezentanților Consiliului Românilor de Pretutindeni pentru prezență și pentru discuțiile aprinse, poate prea aprinse pe alocuri. Important e că, la final, am concluzionat toți că ceea ce facem împreună trebuie să rezulte într-un sprijin sincer, constant și consecvent pentru românii noștri din afara României.”

Vicepresedintele CRP, domnul Cornel Radu-Loghin a subliniat faptul ca aceasta sedinta a fost: “O sedinta de lucru pe textul metodologiei pentru organizarea urmatorului Congres al românilor de pretutindeni, o sedinta care a demonstrat ca parlamentarii români pot si trebuie sa colaboreze cu societatea civila, apolitica, asa cum este si trebuie sa ramâna Consiliul Românilor de Pretutindeni.”

Consiliul Românilor de Pretutindeni salută rezultatul acestei ședințe de lucru și speră că această dezbatere să deschidă drumul unei colaborări cu Comisiile din Parlamentul României cu rezultate in folosul comunităților de români din lume. 

 

Prima întâlnire de lucru a Consiliului Românilor de Pretutindeni

Email Imprimare PDF

În perioada 17-18 februarie a.c., a avut loc prima întâlnire de lucru a Consiliului Românilor de  Pretutindeni (CRP).

În cadrul evenimentului găzduit de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni au participat 24 de membrii ai CRP din SUA, Israel, Italia, Spania, Grecia, Belgia, Marea Britanie, Irlanda, Serbia, Ucraina si Kazakhstan.

Întâlnirea de lucru a fost condusă de președintele acestui for consultativ, domnul Marius Livanu.

În deschiderea evenimentului au participat ca invitați domnul Ovidiu Iane, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și doamna Adelina Palade, Secretar General în cadrul ministerului.

În alocuțiunile susținute, cei doi reprezentanți ai ministerului au manifestat susținerea pe care Ministerul pentru Românii de Pretutindeni o oferă Consiliului Românilor de Pretutindeni în conformitate cu Legea 299/2007. Aceștia au făcut de asemenea o prezentare a programului de lucru al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și și-au exprimat interesul deosebit pe care îl au față de comunitățile de români din întreaga lume și programele pe care Ministerul nou format le are în plan pentru anul în curs pentru românii din străinătate.

În cadrul acestei întâlniri de lucru s-a propus o nouă metodologie privind organizarea viitoarei ediții a Congresului Românilor de Pretutindeni. Noua metodologie propusă va fi transmisă către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și către Comisiile pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Camerei Deputaților și Senatului, urmând să fie supusă dezbaterii publice.

S-a realizat de asemenea o propunere de schimbare legislativă pentru Legea 299/2007 care are ca scop clarificarea unor aspecte ce privesc organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni şi buna funcţionare a acestuia .

Consilierii prezenţi la întâlnirea de lucru au propus, dezbătut şi organizat Comisiile de lucru ale Consiliului.

Citeşte mai mult...
 

Protest in solidarity with Romania, from Bulgaria

Email Imprimare PDF


The protest took place today at 5 PM next to the Romanian embassy in Sofia.  Detalii aici
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
        
Banner
Ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Curs Valutar
RON - EUR 4.6975
RON - TRY 0.7696

Utilizatori

We have 381 guests and 0 members online